2009. február 21., szombat

Az uborkától a hálapénzen át a reklámok dzsungeléig...

Korpa remek cikkére szeretnék ezúton reagálni. Megkért, "véleményezzem" az írását, privátban ezt meg is tettem, és a javaslatára most közzéteszem ebből azt, ami nem személyes vonatkozású.
A cikk tartalmával természetesen egyetértek, stílusában én némileg megengedőbben fogalmaznék egy-két helyen (pl a dohányosokat nem minősíteném menthetetlen kategóriának, talán például Rudi írhatna erről egy hiteles, tanulságos és reményt adó beszámolót ide a blogra).
Amit hozzáfűznék, az talán csak egy kis pontosítás, egy más megközelítés kapcsán. A kérdés tehát adott: mitől függ az egészségünk? Manapság rengetegen megnyilvánulnak ezzel a témával kapcsolatban, sokan tévedhetetlen szakértőként, mások ennél szerényebben titulálva magukat. Személyes (olykor némi indulattól vagy némi érdektől is vezérelt) vélemények, hitek és ellenhitek helyett álljon itt egy tudományos igényességgel elvégzett felmérés eredménye. A tanulmányt a legnagyobb egészségügyi világszervezet (WHO) készítette, egy széleskörű vizsgálat keretében.
Íme, az eredmény. Az egészség-faktorok:
45 % táplálékbevitel (mit eszik, mit iszik az illető?)
25 % életmód (mennyit sportol, milyen stresszes az élete, milyen környezet veszi körül, vannak-e káros szenvedélyei?)
20 % genetika (milyen tulajdonságokat örökölt a szülőktől, nagypapától, nagymamától?)
10 % az egészségügy intézményrendszere (ebbe beleértendő a teljes infrastruktúra, kórházak, orvosok, az egész gyógyszeripar)
Az ebből adódó következtetéseket mindenki vonja le magának. Mindenesetre hadd egészítsem ki saját (Korpáéval kísértetiesen egybecsengő) megjegyzéseimmel.
A felmérés szerint, az eü intézménye (ha tökéletesen működne) tíz százalékot tehetne értünk. Tegye fel a kezét, aki szerint ma Magyarországon tökéletesen működik az egészségügy! Számomra ebből az következik, hogy nagyon becsapja magát, aki úgy gondolkodik, hogy az egészségéért a felelősséget az orvosára háríthatja. Az orvos nagyjából már tehetetlen, ha a többi tényezőt elhanyagoljuk.
És a felmérés pozitív üzenete éppen az, hogy nem vagyunk kiszolgáltatottak, az egészségünk (nagyrészt) a saját kezünkben van! Hiszen csak mi felelünk azért, mit küldünk le a torkunkon, mennyit sportolunk, és szakítunk-e káros szokásainkkal..
Korpa cikkét csak annyiban pontosítanám, hogy a felmérés konkrét számainak tükrében én kevésbé hegyezném ki az egészség kérdését a mozgás-nem mozgás kérdésére. Inkább így fogalmaznék: én nagyon tisztelem mindazokat az embereket, akik a sport területén érdemi erőfeszítéseket tesznek magukért, és ezzel jó példát mutatnak a családjuknak, a környezetüknek. De ugyanennyire tisztelem azokat, akik a helyes (tiszta és tápláló) élelmiszerek keresésében tesznek érdemi erőfeszítéseket. És itt nem a reklám-hóbortok követésére gondolok, hanem valódi erőfeszítésre, nevezetesen: a gondolkodásra. Nem könnyű ugyanis eligazodni a mai, csupa gyors és könnyű megoldást kínáló piacon. Felületesen gondolkodó emberek sokan el is vesznek a reklámok dzsungelében, ebben én is egyetértek Korpával. Kevesen vannak, akik nem ijedve meg a feladattól végigjárják az utat, és felelős gondolkodással utat törnek maguknak ebben a dzsungelben.
Nos, nagyjából ennyivel egészíteném ki az írást. Másokat is bíztatnék különben, ha van véleményük (kinek ne lenne?) a témáról, bátran írjanak ide a blog-ra, biztosan tanulhatunk egymástól!

1 megjegyzés:

korpa írta...

Köszi a reakciót, egy "futó-alapú" blogban, gondoltam, a sportol-nem sportol megközelítéssel tudok a leginkább a témánál maradni, de a kritikád kiegészítéseivel teljesen egyetértek és a Rudy véleménye(saját tapasztalatai) sokaknak szolgálhat tanulsággal. Hátha ír egyet majd:)
korpa