2010. augusztus 7., szombat

5. nap Söjtör-Dobronhegy (Zalalövő helyett)

Nem indult könnyen a nap szervezési szempontból, mivel Roli esküvőre volt hivatalos a tervezett induláskor. Én (Bandi) úgy indultam Söjtörre, hogy egyedül futok Zalatárnokig. Arra gondoltam, hogy ne szakítsuk meg a zászló útját, ennyit illik vállalnom a projektből. Gellénházán a kocsiban tudtam meg, hogy lesz társam az elején is. Feri hozta egyik tájfutó tanítványát (Lukács Gergő) és biztosította a kíséretet Petrikeresztúrig. Az út első szakaszát jó tempóban (5:10) aszfalton tettük meg Hencsepusztáig Tófejen át. Ebben benne volt gyermekkorom legendás tófeji emelkedője is (söjtöri gyerek vagyok, erre szoktam bringázni annak idején). Majd elfogyott az aszfalt és megtettük első, de korántsem utolsó terepes-saras-emelkedős szakaszunkat. Szentkozmadombjára értünk, ahol érdekes régi elhagyott  házak és egy kastély látványa fogadott minket. Zalatárnokon már várt minket Timi és Roli, ahonnan egy rövid útvonalmódosító megbeszélés és frissítés után ismét terepre indultunk már hármasban elvileg a kék turistaúton. Gyakorlatilag a jelzést nem sok helyen találtuk meg. Bár az irányt végig tartottuk, kalandosan értük el Petrikeresztúrt. Volt benne kerítésmászás, kemény emelkedő sárban, őzcsapattal találkozás, völgyön átkelés, pincesorra felfutás ismét kemény emelkedőn, sáron leereszkedés. A faluban elbúcsúztunk a tájfutóktól, ketten vágtunk neki a következő szakasznak Milejszegig tervezve. Petrikeresztúrtól aszfaltos, de állandóan emelkedő főúton futottunk addig a pontig, ahonnan le kellett fordulnunk egy kb. 2 km-es földutas szakaszra.



Ezután kezdődött az eddigieknél is keményebb, már-már elkeserítőnek mondható rész. Hamar egy olyan "úton" találtuk magunkat, amit egy óriástraktor nyomvonalában tettünk meg, majd ez is elfogyott és a bozóton kellett átvágnunk. Majd következett egy a lápos területen megtett hurok után a csalános és a 3 m magas nádason való átkelés. (szerencsénkre a patak nem tartalmazott vizet). Innen megváltásszerűen földúton ismét futva közlekedtünk észak felé. Két falu templomtornyát láttuk, úgy gondoltuk, hogy Milejszeg és Nagylengyel, akkor balra megyünk toronyiránt. Ismét emelkedő - már eléggé készen voltam - szeméttelep és nagy büszkén futottunk be PÁLFISZEGRE, mint azt az üdvözlőtábláról leolvastuk. A "szimpatikus", két elhárított kutyatámadással fűszerezett falu után már várt minket Timi. Zászlós fotózkodás után 2,5 km-t vele tettem meg, majd a dobronhegyi csárdánál befejeztük a napot. Nekem így 29.6 km-em lett. Roli még kacérkodott a folytatás gondolatával, de inkább hazahoztak Kávásra.


Térkép ide kattintva: Söjtör-Dobronhegy terep

Keszei András


Kiegészítés (Lakatos Rolandtól):

Jómagam Zalatárnokon csatlakoztam Bandihoz és Gergőhöz a pénteki kalandos szakaszon. Ez volt az egyetlen rész, amit már nem jutott időm bejárni biciklivel, ráadásul tájékozódás és talaj szempontjából is rendkívül nehéz volt a Tárnok-Petrikeresztúr és a Milejszeg előtti erdei-mezei rész. Az elején jól jött Gergő tájfutó tapasztalata, de aztán Bandival ketten vágtunk neki a maradéknak. Mint utólag kiderült, rossz bekötőúton (túl korán) indultunk el, mentségemre csak annyi szolgáljon, hogy elég régi és pontatlan a túristatérkép. A vége az lett, amit Bandi már szemléletesen leírt: átvágtunk egy nagy területű, méter magas csalánerdőn, hogy egy még nagyobb területű, 3 méter magas nádasban találjuk magunkat. Amin keresztül csak azért tudtunk egyáltalán elindulni, mert valami vaddisznó csapás nyomán nagy nehezen járható volt. Semmit nem láttunk, és pont itt kezdett szürkülni: pár percünk maradt a teljes sötétségig. Csak remélni tudtuk, hogy sem vaddisznócsorda, sem áthatolhatatlanul mély víz nem vár ránk a nádas közepén. Egyetlen támpontunk a gps volt, ami alapján homályosan sejtettük a helyes irányt. Egyszóval piszok meredek szitu volt, de végül kikeveredtünk belőle valahogy Pálfiszegre. Nagy kaland volt, irigykedhet, aki kimaradt belőle! :)

Eddigi szakaszok:
Képek (16 db) hétfő Beszámoló (Korpa) Egerszeg-Kehida
Képek (35 db) kedd Beszámoló (Roli) Kehida-Szentiván
Képek (23 db) szerda Beszámoló (Endre) Szentiván-Teskánd 
Képek (26 db) csütörtök Beszámoló (Korpa) Teskánd-Söjtör 
Képek (8 db) péntek Beszámoló (Bandi) Söjtör-Dobronhegy 
Minden egy helyen:
MegyeFutás 2010

Nincsenek megjegyzések: