2010. augusztus 9., hétfő

MegyeFutás 2010 - szervezői szemmel


Az egy hetes rendezvénysorozat lezárultával szeretnék mérleget vonni, és értékelni az esemény megrendezését.

Először kezdjük a tényszerű adatokkal, számokkal, statisztikával! A hét során a napi résztvevők számát összeadva 52-t kapunk, ez ténylegesen 28 különböző futót jelent. Ők 28-an összesen 942 km-t futottak a hét nap során. Hozzájuk csatlakozott még mintegy 25-30 segítő, autós kísérő, biciklis kísérő, szurkoló.


A legfontosabb célt, hogy a nyári holtszezonban a mozogni vágyók Zala megye körbefutása apropóján összefogjanak és együtt sportolhassanak, úgy gondolom, sikerült elérnünk. A további célok, úgy mint a megye területének tényleges körbefutása, zavartalan sportolás és új sportbarátok szerzése már csak részben teljesültek. Nézzük sorban:

- A megye területének tényleges körbefutása. Az első négy napon sikerült mindig szerencsésen megérkezni az adott napra kijelölt célállomásra. Pénteken aztán a csekély számú (de annál elszántabb) futó és a korai sötétedés okán a résztvevők derekas küzdelme ellenére ez a sorozat megszakadt, igaz, később egy egyéni akció nyomán ezt a hiányt sikerült bepótolni. Ahol viszont igencsak hiányosra sikerült a teljesítés, az a két hétvégi nap. Sajnos nagyon kevés jelentkező gyűlt össze, akik a teljes napos bulit bevállalták volna, így mindkét nap kénytelenek voltunk jelentősen rövidíteni az előre eltervezett útvonalon.

- Zavartalan futás. Az igencsak szerény költségvetéssel, lényegében önköltségen szervezett eseménytől nyilván nem is várta senki a profi, minden részletre kiterjedő szervezettséget. Ezzel együtt azért azt gondolom, ha döcögősen is, de haladtak a dolgok, óriási fennakadás nem történt soha a hét nap folyamán. A kisebb fennakadásokat, nehezebb helyzeteket általában (sok ember segítségével, összefogásával) sikerült áthidalni. Említhetném a szeszélyes időjárást, mely a napok során, elsősorban kedden igencsak áthúzta az előzetes kalkulációkat. A szervező rutintalanságából adódóan az egyes szakaszokra szánt idők is jócskán alul lettek becsülve: nem is a futás tempójával volt a gond, hanem a találkozók, szünetek kalkulálásával. Mindenhol számoltam 5-10 percet holtidőre, amíg mindenki megérkezik, üdvözöljük egymást, stb, de valójában inkább a duplájával vagy a triplájával kellett volna számolni. Emiatt lényegében folyamatosan késésben voltunk, s többször megesett, hogy idő előtt ránk sötétedett. A jelentkezések fegyelmezettségével is akadtak gondok: tisztelet a kivételnek, de sokan a legeslegutolsó pillanatban szóltak nekem, vagy éppen változtattak, és ez igencsak megnehezítette az autók előkészítését.

- Új sportbarátok szerzése. Talán a legfontosabbat hagytam a végére, saját megítélésem szerint ez (lehetne) a Megyefutás legnagyobb értéke. Hogy Zala megyéből a futók, atléták, tájfutók, triatlonisták, biciklisek minél nagyobb számban találkozzunk, sikerüljön új barátságokat kötni és minél jobban megismerni egymást. Ebből a szempontból örömteli, hogy mutatkozott érdeklődés több városból, több sportágból és új sportolókat is sikerült megismerni és talán bevonzani a futók közösségébe. Ugyanakkor talán nem vagyok egyedül a véleményemmel, hogy ebben még óriási tartalékok lehetnének. A lehetségesnél valamivel mérsékeltebb részvétel okát én magam a nyári időpontban (rengeteg a családi program), az Egerszeg-orientált szervezésben (más városokból, Keszthelyt kivéve, meglehetősen visszafogott volt az érdeklődés), a kicsit kései meghirdetésben (már sokaknak volt lekötött programja erre a hétre), és a visszafogott hírverésben (bár több médiához is eljuttattam a felhívást, egyedül a Zalai Hírlap közölte le) látom.

A jövőre nézve nagyon remélem, hogy hagyomány lesz a rendezvényből, és évről évre egyre többen csatlakoznak majd hozzá. Gondoljunk csak bele, annak idején hogyan kezdődött a szilveszteri futás, és mi lett belőle! Én személy szerint egyáltalán nem vágytam a szervezői szerepre, és nem is ragaszkodom hozzá, kizárólag azért vállalkoztam rá, mert úgy tűnt, idén máskülönben elmaradna az esemény. Társszervezőként a jövőben nagyon szívesen segítenék, mindenkinek az ötleteit szívesen fogadom is ehhez.

A jövő potenciális Megyefutás szervezőinek több dilemmával is szembe kell nézniük:
1. rövid szakaszok-hosszú szakaszok?
A hosszú szakaszokat úgy tűnik, kevesen tudják megoldani munka és család mellett, rövid szakaszokból viszont egyszerűen nem lehet körbeérni egy hét alatt.
2. reggeli futás-esti futás?
A délelötti szakaszok előnye lehetne az iskolák bevonásának lehetősége (persze ehhez iskolaidőben kellene rendezni), és hogy hétközben is lehetnének hosszabb szakaszok. Az esti futások hátránya, hogy sötétedésig még nyáron is csak néhány óra jöhet szóba, nagy előnye viszont, hogy azon futók is csatlakozhatnak, akik napközben dolgoznak.
3. Egerszeg orientáció-egész megye orientáció?
Idén tudatosan a megyeszékhelyre koncentráltunk, Egerszeghez közeli rajt és célállomásokat jelöltünk ki (főleg hétköznapokon), hogy legyen egy fix mag, akikre számíthatunk a futás során végig. Ez részben be is jött, hiszen az egerszegi futótársadalom (elsősorban persze az Aszfaltszaggatók vitték a prímet) minden nap szépen képviselve volt, azonban egyértelmű, hogy a többi városból a vártnál is mérsékeltebb volt az érdeklődés. Elsősorban igaz ez Nagykanizsára, ahonnan a teljes hét során mindössze egy darab jelentkező akadt, ebben azonban szerencsétlen körülmények (a Kanizsai Futóklub több programjával is ütközött a Megyefutás) is szerepet játszottak.
4. szerény rendezés-profi rendezés?
Amennyiben jutna idő és pénz (például pályázat útján) a Megyefutás előkészítésére, nyilván sokkal színvonalasabb rendezvényt lehetne tartani. Megmutatkozhatna ez (2009-hez hasonlóan) szponzori ajándékokban, médiamegjelenésben, hírverésben, a résztvevők költségmentességében, az őket elismerő díjakban, iskolák bevonásában, stb... Persze a pénzen kívül nem árt hozzá a szerteágazó kapcsolatrendszer sem.

Mindent egybevetve azt mondhatom, hogy a Megyefutás 2010 nem okozott csalódást, a résztvevőknek minden nap szép élményeket, olykor emlékezetes kalandokat tartogatott. Én boldog vagyok, hogy valamennyi szakaszon tanúja lehettem az eseményeknek, igazán örömmel kísértem végig a napról-napra változó társaságot, és sok szép pillanatra fogok emlékezni még évek múlva is.

Eddigi szakaszok:
Képek (16 db) hétfő Beszámoló (Korpa) Egerszeg-Kehida
Képek (35 db) kedd Beszámoló (Roli) Kehida-Szentiván
Képek (23 db) szerda Beszámoló (Endre) Szentiván-Teskánd 
Képek (26 db) csütörtök Beszámoló (Korpa) Teskánd-Söjtör 
Képek (8 db) péntek Beszámoló (Bandi) Söjtör-Dobronhegy
Képek (18 db) szombat Beszámoló (Roli) Kis Zala(egerszeg) kör
Képek (45 db) vasárnap Beszámoló (Roli) Keszthely-Egerszeg
Minden egy helyen: MegyeFutás 2010
Az első Megyefutás: MegyeFutás 2009

2 megjegyzés:

Olivér írta...

Én az elsö és a második szakaszon vettem részt és mindkét nap különleges élmény volt!

Az elsö nap nagy melegben futottunk, a végére viszont szépen lehült a levegö és nagyon jól haladtunk. Végül pont sötétedésre értünk a célba, ahol nagyon jó hangulat várt minket (mintha minket vártak volna). A második nap más jellegü volt az erös esözés miatt. A csapat itt is jó volt, ráadásul a gyönyörü naplemente és a szivárvány sem maradt el.

A többi napot a blogon követtem, illetve figyeltem a friss képeket. Öröm volt olvasni a beszámolókat és nézegetni a fotókat.

Véleményem szerint sikeres volt a rendezvény és örülök, hogy Keszthelyröl is több sportoló csatlakozott! Aszfaltszaggató szemmel nézve meg tényleg tökéletes volt minden!

Gratulálok a szervezéshez, köszönjük Roli!

Rudi írta...

Én csak a hétvégi 2 napon vettem részt, élveztem is a futást és a társaságot, de szervező semmi esetre sem lennék, mert azt láttam, hogy mennyire kiszámíthatatlan és ezáltal nehezen tervezhető és kivitelezhető minden egy ilyen "buli"-ban.

Én is gratulálok a szervezéshez Roli!