2010. augusztus 4., szerda

Running in the rain - a keddi hősök: ANDI, EDIT, JANI, OLI

Amikor Zalaegerszegen találkoztunk, hogy nekivágjunk (egyelőre kocsival) a második szakasz teljesítésének éppen rendesen rákezdett az eső. Elindultunk, bíztunk abban, hogy amire Kehidakustányra érünk, a tér és időbeli ugrás megteszi hatását és szép idő vár ránk. Nos, a hőmérséklet kellemes (futáshoz ideálisnak mondható 16 fokos) volt, azonban ott is kezdett szemerkélni, és nyugatra tekintve (onnan fújt a szél) igencsak baljós jeleket véltünk felfedezni csúnya sötét felhők képében.


Minderről tudomást sem véve vidáman vágott neki a kis csapat a Kehidakustány-Zalaszentiván szakasznak. Két hölgy (Andi és Edit) valamint két úr (Jani és Olivér) indult el északra, Zalaszentgrót irányába, hozzájuk csatlakozott biciklivel egy ügyes keszthelyi triatlonos fiú, Bálint. Én pedig autóval próbáltam követni a társaságot.

Egy hihetetlenül hosszú falun, Zalaszentlászlón keresztül vezetett az utunk, az eső itt már egyenesen szakadt. Hősiesen kitartott mindenki, sőt, kívülről úgy tűnt, élvezik is a bőséges égi áldást. Egyedül Bálintnak volt kellemetlen az eső a bringán ülve, így ő végül el is köszönt tőlünk, és gyorsan igyekezett szárazabb helyet találni magának.

Zalaudvarnok (ez már Szentgrót része) után biciklisúton folytathatták a futók a stafétát, nekem pedig közben ki kellett találnom, hogy a kiadós csapadék következtében vélhetően sártengerré változott erdei szakasz helyett merre vezessen az útvonal. Sajnáltam, hogy ki kell hagynunk a szép és vadregényes Csáford-Zalaistvánd részt, de az az igazság, még tiszta időben sem lett volna egyszerű a teljesítése. Így végül más lehetőség nem lévén, Zalabér felé irányítottam a társaságot. Zalaszentgróton Olivér tartott egy kis pihenőt (segített nekem a fotózásban), a többiek pedig a biciklisútról néhány pillanatra megcsodálhatták a város halastavát. Az eső egy rövid időre megállt, de utána újra eleredt egy kicsit, s innentől nagyjából a nap végéig gyengén szemerkélt.


Edit és főleg Andi változatlan lendülettel haladt előre Zalabér felé, és Jani is szép tempóban haladt utánuk-mellettük. Zalabéren Olivér is újra beszállt, úgyhogy a falut elhagyva mind a négyükről készülhetett szivárványos-futós kép. Ugyanis az időközben lebukni készülő Nap kikandikált a felhők alól, és csodaszép (szinte teljes félkör alakú) szivárványt festett a nyári égboltra.

Felemelő érzés volt figyelni a hősöket, amint dacolva az immár 2-3 órás futás fáradtságával, a változatlanul szomorkásan szemerkélő esővel és az egyre erősödő sötétedéssel, csak haladtak és csak haladtak és csak haladtak előre. Ráadásul szemmel láthatóan jókedvűen! Pókaszepetk környékén aztán előbb Jani, majd Edit és Olivér is beszálltak az autóba, hiszen hősiesen küzdöttek egész nap, de a sötétben már igazán nehéz volt tájékozódni is, nemhogy futni. Valamennyien 30 km közelében vagy inkább fölötte teljesítettek!

Innentől egyetlen futóban volt minden reménység, hogy a mostoha körülmények ellenére mégiscsak sikerül a keddre kijelölt célállomás, Zalaszentiván elérése. Őt azonban ezen a napon semmi nem állíthatta meg! Vaksötétben követtük autóval Andit, de amikor melléértünk, mindig meggyőződtünk, hogy fölösleges az aggodalmunk: elszántan, frissen szökdelve haladt előre, és kedvesen mosolyogva viszonozta biztató szavainkat. Kemendolláron már tudtuk, hogy hiába lépte már túl jócskán eddigi leghosszabb futótávját, akkor sem állna meg a célig, ha Egerszegig kellene futnia.


Végül azonban Zalaszentiván határában fogadtuk, és megállítottuk a nap hősét! Több mint 37 km-t teljesített pihenő nélkül, végig lendületes tempóban, fel volt dobva, mi pedig nagyon büszkék voltunk rá! Minden dícséretet megérdemel, de hadd mondjam el, a magam részéről a legnagyobb tisztelettel vagyok mindenki felé, aki helytállt a mai futáson. Ugyan még nem tudhatom, milyen időjárás lesz a hátralévő napokon, de megkockáztatom, hogy messze a legnehezebb körülmények vártak a keddi futókra. Azonban valamennyien hősiesen teljesítették a feladatot, én pedig boldog vagyok, hogy részese lehettem ennek a kalandnak!

Roli

MegyeFutás 2010 linkek:



Nincsenek megjegyzések: