2009. augusztus 17., hétfő

Ironman váltó Nagyatádon

Az egész úgy kezdődött, hogy múlt héten csörgött a telefonom, Kolonics Tomi Kanizsáról keresett, kérdezte, be tudok-e ugrani helyette a váltócsapatukba. Mivel már régóta izgatott a hosszútávú triatlon verseny, kaptam az alkalmon, hogy most közelről is megleshetem egy ilyen viadalnak a hangulatát. Kikötöttem, hogy jelenleg 3:10-es maratont tudok vállalni, a csapattársaim elfogadták az ajánlatot.

Ébredés 4:00-kor, indulás Kanizsára 4:55-kor, végül érkezés Gyékényesre 6:55-kor. A tó csodaszép, méltó helyszín egy ilyen verseny rajtjához. A váltó úszó tagja indul melegíteni, a bringás tagja viszi a járgányt a depóba, csak nekem sincs még semmi dolgom egyelőre, lévén csak olyan délután 2 óra körül várható a futás.

7:20 körül már minden egyéni induló (kb 360-an) felsorakozik a rajthoz, a hangszóróból bömbölnek az adrenalin fokozó dalok, majd végül egy szerzetes derékig sétál a tóba, és felemelt kézzel, a Final Countdown dallamára Isten áldását kéri az egész versenyre és minden versenyzőre. Final Countdown vége, Gábor atya kisétál a partra, több száz lufi az égbe indul, felcsendül a Paradicsom meghódítása Vangelis-től. Pattanásig feszült mindenki, végül eldörren az ágyú, és megkezdődik a verseny! Magával ragadó látvány a rajtceremónia!

Úszónk, Merci nagyjából hozza a tervet (1 óra körüli időről volt szó) és 63 perc után adja át a stafétát Bélának, aki olyan lendülettel kezdi el tekerni a biciklit, hogy két órán belül odaér az első kör végére (75 km). Innen hátravan még 105 km, a végére egy kicsi lassulással együtt is 5:10 alatt teljesíti a 180 km-t.

Innen jövök én. Kb 2600 m-es pálya, egy majdnem egyenes és sík utcán oda-vissza, és ez 16-szor. Egy kicsit egyhangú, de a nézőknek így remekül követhető. 3:07:40 lett az időm, de érdekesek a részletek is:

- Nem lehet mondani, hogy nagyon rápihentem volna az eseményre: augusztusban a verseny előtt (azaz pontosan 14 nap alatt) kereken 344 km-t teljesítettem. Az utolsó pihenő napom július 7-én volt.
- Meleg napot fogtunk ki, hétágra sütött a nap, és én pont délután 2-től 5-ig futottam, árnyék csak a pálya 20%-án, de ott is fülledt a levegő.
- Nem a kedvencem az ilyen időjárás, ez hamar ki is derül: már pár száz méternyi futás után az "egekbe" szökött a pulzusom, pontosabban 170 fölé. A tempó 4:10-4:20 körüli volt, de hihetetlenül könnyedén esett az első km-ekben.
- Körönként kettő frissítő állomás volt, ki nem hagytam volna egyiket sem, messiásként vártam 1300 m-enként a vizes szivacsot és egy pohár vizet.
- A táv második felére már majdnem minden futó a pályán körözött, a váltókkal együtt kb 400 ember zsúfolódott össze a 2600 m-es körre. Bizony sokat lassított a sok kerülgetés, előzgetés.
- Amúgy is lassú a pálya, egy körön 8 derékszögű plusz egy 180 fokos kanyar töri meg a tempót.
- Meglepetésemre (idén még nem csináltam gyorsító edzéseket, csak az alapozáson vagyok túl) nem savasodok el a végig magas pulzustól (az átlag a teljes maratonra 169 lett), nagyjából tudom tartani az egyenletes tempót, a táv második fele csak egy kicsit lett lassabb.
- A végére 4:27 az átlagtempó, a futásom ideje 3:07:40, hármunk összideje pedig 9 óra 24 perc. Ezzel a 9. helyen végeztünk, a maratonnak még a 13. helyen vágtam neki.
- A végére természetesen elfáradtam, de voltam már sokkal jobban leamortizált állapotban is maraton után. Egy zuhanyt követően egész frissnek éreztem magam, csak a combjaimat éreztem egy kicsit. Másnap már egész vígan ment a kocogás a közös edzésen.

Minderre egy aszfaltszaggató tanúm is van, egy szigorú versenybíró személyében, aki a tiszta versenyzésért felelt. Köszönjük, Emese! :-) Próbáltam beszélgetni, mire jól megkaptam a magamét: ha még van erőm társalogni, inkább fussak egy kicsit gyorsabban. Persze csak viccelt... :)

Naszóval egy élmény az Ironman verseny. Részemről óriási respekt a távot egyéniben teljesítőknek, de nézőként is ajánlom mindenkinek, nem fogja megbánni!

8 megjegyzés:

korpa írta...

Gratulálok!
Az időjárás nem igazán kedvezett a futóknak elsősorban.
Nem mintha le tudnék futni 42km-t, de a 16 oda-vissza akkor is tönkretett volna idegileg, ha csak 2km a táv:-)

Futobolond írta...

Gratulálok!

srácok lehet egy kérésem? annyi jó versenyre jártok, én pedig sehol nem találom meg ezeket, tehát már csak utólag szerzek tudomást az ilyen jó versenyekről.

Nem kérhetem, hogy írjátok meg hol értesültök a közelben lévő versenyekről?

email: csakazerteg9@gmail.com

köszönöm előre is!

Roland írta...

Hello Futóbolond!
Az email címet elgépelted, ezért itt válaszolok.
Fel kellene iratkoznod a levlistánkra, akkor
időben tudnál minden versenyről. Mi is innen-onnan szedjük össze őket.
Egyébként ismerjük egymást személyesen?
Üdv.
Roli

Futobolond írta...

Hello!

Nem ismerjük egymást személyesen, csak a környékbeli (körmend-sztg-szhely) versenyekre szoktam járni, és még év elején rákerestem az adott versenyre és a blogotok jött ki, aztán azóta nyomon követem, és jópár versenyen láttam is közületek embereket (blogon lévő képekről ismertelek fel titeket), de soha találkoztunk úgy rendesen.

Szívesen feliratkoznék arra a listára ha szabad, mondjátok meg hogyan és megcsinálom.

Előre is köszönöm!

Üdv,
Gergő

Asi írta...

Szia Gergő!

Mint ahogyan a Roli írta, meg kell adnos az emailcímedet (a pontosa) és akkor fel tudunk venni a levelezőlistára. Ha belépsz közénk, akkor ez automatikusan történik.

korpa írta...

Szerintem Vadász Gergő lehetsz a korod és neved alapján.

Futobolond írta...

Igen, pontosan így van. Honnan tudtad? :)

akkor megadok egy rendes emailt, a másikat nem írtam el, de akkor inkább ezt, ezt gyakrabban nézem.

vadasz.gergo@gmail.com

köszi előre is!

Gergő

Futobolond írta...

Hello!

Írtam már tegnap egy kommentet, nem jelent meg, gondoltam írok megint hátha eltűnt a net süllyesztőjében.

Szóval szívesen feliratkoznék, az emailem: vadasz.gergo@gmail.com

köszönöm előre is!

Gergő