2011. november 6., vasárnap

Sri Chinmoy, Győr

Ma rendezték Győrben a 14. Sri Chinmoy maratont. Az Aszfaltszaggatókat hárman képviseltük, Kriszti, Korpa és én.

Mindenképpen szerettem volna mostanában egy maratont teljesíteni. Egyrészt azért, mert kíváncsi voltam, mire vagyok képes őszi hőmérsékleti viszonyok között (a keszthelyi kánikulai 3:49-hez képest), másrészt bár hosszabb futásokban nem bővelkedtek edzéseim mostanában, az utóbbi hetek eredményei alapján is jó formában éreztem magam. Úgy terveztem, hogy megpróbálok egyenletes tempót menni 5 perces ezrekkel, mert ezt tarthatónak véltem a végéig.

A győri versenyek jellemzője, hogy reggel 8-kor kezdődnek, ezért egy nappal korábban már elutaztunk és így nem kellett 4-kor kelni. A frissítéseket nem terveztem meg különösebben, egy proteinszeletet vittem magammal, az állomások elég gyakran és bőséges kínálattal vártak minket. Az időjárás részben kegyes volt hozzánk a jól futható 11 fokkal, csak a szélerősség és irány volt kedvezőtlen. Ahol hátszelünk lett volna, ott erdőben nem volt észlelhető, de a töltésen meg demoralizálóan erősen szembefújt.

A rajt nem volt zökkenőmentes, mert megint túl hátulról indultam és 3 futam embereit kellett kerülgetni. Igyekeztem magam a tervezetthez tartani és ez sokkal jobban sikerült, mint Keszthelyen. Gyakorlatilag az első öt kör (7 km) 4:57-es tempóval ment, jelentősebb pulzusemelkedés nélkül. Érdekesen alakult a helyzet viszont a körülöttem futó többi emberhez
képest. Bérczes Edit tavalyi Sárvári 12 óráson elhangzott mondata jutott eszembe, hogy "nem az elején kell versenyezni". Olyan 6-7 versenyzőre emlékszem, akik nem eszerint taktikáztak. A környékemen, volt hogy jóval előttem futottak az elején, de az utolsó körre már mind lemaradtak. A frissítésekre sem kellett most annyira figyelnem, 1 proteinszelet és néhány pohár folyadék elégnek bizonyult.
Az ötödik kör végén még jött a már szokásossá váló (Írottkő) vegetatív nehézség, (hasmenés) ami az utolsó körben realizálódott kb 1 perc veszteséget okozva. Innen már csak a tempómat próbáltam tartani, kicsit kezdtek beállni az izmaim. Nagy különbség volt a keszthelyi maratonhoz képest, hogy az elfáradás csak enyhe izomfájdalomban és sebességcsökkenésben, nem pedig durva pulzusemelkedésben mutatkozott meg. Még átküzdöttem magam a nagyon kellemetlen kavicsos töltésen és már csak a célba kellett befutnom. A hivatalos idő 3:32 lett. Viszont hozzá tartozik, hogy a pálya legalább 300 méterrel hosszabb volt. Roli is hosszabbnak mérte tavaly.
A stopperemet 42,2-nél kört nyomva még éppen befértem a 3:30-ba. Ez korcsoportos 3. helyet jelentett.

3 megjegyzés:

Roland írta...

Bandi!
Gratulálok, a félmaratonok alapján biztosra vettem, hogy benned van ez az eredmény. Ráadásul okosan is versenyeztél. Igazi rutinos futó vagy már! :)
Roli
Ui: Szilveszterkor melyik táv lesz?

Rudi írta...

Gratulálok Bandi!
Szilveszterkor légyszi inkább kísérd Krisztit a 24-es távon, mert nem hiányzik nekem, hogy a korcsoportunkban előttem érj célba! :))

korpa írta...

Lassan a Krisztit kísérni sem lesz olyan egyszerű feladat :)